5 Ekim 2008 Pazar

Türkler en çok Amerikada para harcadı

Kredi kartları ile en fazla alışverişi kriz ülkesi ABD’de yaptık. Kart başına en fazla harcama ise 199 dolar ile İtalya’da gerçekleşti. Türkiye’ye gelen turistler arasında en yüksek harcama liderliği Almanlar’ın oldu


Yaz döneminde yurtdışında kredi kartını en fazla kriz ülkesi Amerika’da kullandık. Ağustos döneminde yurtdışına çıkan Türk vatandaşlarının ve Türkiye’ye gelen turistlerin MasterCard kredi kartları ile gerçekleştirdikleri işlemler analiz edildi. MasterCard tarafından açıklanan verilere göre haziran-ağustos döneminde Türk vatandaşları MasterCard kredi kartları ile en fazla harcamayı 474 bin 658 işlemle ABD’de gerçekleştirdi.

VANUATU’DA BİLE HARCADIK

TÜRKLER’İN yurtdışında kredi kartıyla en fazla harcama yaptıkları ülkeler sıralamasında ABD’yi İngiltere, Almanya, Fransa ve Kıbrıs izledi. Yapılan incelemede Türk vatandaşlarının Vanuatu (Büyük Okyanus’un Güney Batısı), Saint Kitts ve Nevis Federasyonu (Karayiplerde bir ada) ve Laos (Burma, Çin, Vietnam ve Kamboçya arasında) gibi adı pek duyulmamış ülkelerde bile MasterCard kredi kartları ile işlem yaptıkları belirlendi. İşlem başına harcama oranının en yüksek olduğu ülke ise İtalya oldu. Türkler İtalya’da MasterCard kredi kartları ile bir alışverişlerinde ortalama 199 dolar harcadı. İtalya’yı ise Fransa ve Rusya’da yapılan harcamalar takip etti.


Türkiye’de en çok Almanlar harcadı


HAZİRAN-AĞUSTOS tarihleri arasında Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin MasterCard kredi kartları ile gerçekleştirdikleri işlemlere bakıldığında, liderliği 333 bin 455 işlemle Almanlar elinde bulundurdu. Almanlar’ı ise İngiliz, Amerikan, Hollandalı ve Rus turistler izliyor. Veriler incelendiğinde Türkiye’nin Makao Adası (Çin’in güneyinde) ve St. Vincent ve Grenadinler Adası (Karayipler’de) gibi ülkelerden de turist aldığı gözleniyor. Türkiye’ye gelen yabancı turistler arasında, MasterCard kredi kartları ile en yüksek tutarlı işlemi Ruslar gerçekleştirdi. Ruslar’ın işlem başına harcama oranları 409 dolar. Ruslar’ı İsviçre’den ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen turistler takip etti.


Krize karsı tedbirliyiz


Başbakan Erdoğan, küresel krizin tüm açık piyasaları az ya da çok etkilediğini belirterek ‘Türkiye olarak küresel krize karşı son derece hazırlıklıyız. Tedbirlerimizi de aldık’ dedi


BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, ekonomik dalgalanmanın ABD ile sınırlı kalmadığını söyledi. Krizin tüm açık piyasaları az ya da çok etkisi altına aldığını ifade eden Erdoğan, ‘Türkiye olarak küresel krize karşı son derece hazırlıklıyız. Tedbirlerimizi de almış bulunuyoruz. Özellikle 1980 sonrasında Türkiye’nin, ortalama 3 yılda bir ekonomik krizlere sahne olması bize ciddi tecrübeler kazandırmıştır. Hükümetimiz döneminde çok köklü reformları hayata geçirdik’ dedi.

Finans ve mali sektörün yeniden yapılandırıldığını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: ‘Özellikle bankacılık sektörünü çok sağlam temeller üzerine inşa ettik. Örneğin bu dönemde bankaların kredi noktasında herhangi bir geri dönüş sıkıntısı olmamıştır.’’ AB üyeliğinin Türkiye’nin tarihi hedeflerinden biri olduğunu dile getiren Erdoğan, iktidarları süresince bu hedefe yönelik somut adımlar attıklarını ve müzakereleri kararlı bir şekilde sürdürdüklerini belirtti. Erdoğan, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya’daki ihtilafların çözüme kavuşması için her türlü çabayı gösterdiklerini söyledi. AA


Doğalgaz hattı Türkmenistan ve Türkiye’yi daha etkin yapacak

BAŞBAKAN Erdoğan, Orta Doğu, Karadeniz ve Avrupa arasında enerji koridoru oluşturan, Karadeniz ile Orta Doğu’daki petrol ve doğalgazın batı ülkelerine taşınmasında Türkiye’nin en güvenilir güzergah olduğunu belirtti. Erdoğan ‘Türkiye, bölge ve dünyadaki en stratejik enerji üslerinden biri olacak. Türkmen doğalgazının Hazar boru hattı ile geçişinin sağlanmasının, Türkmenistan ve Türkiye’yi daha etkin bir konuma getireceğine inanıyorum’ dedi.

TÜRKLER SORUN YAŞIYOR

TÜRKİYE ile Türkmenistan’ın ticaret hacminin 700 milyon dolar olduğunu anımsatan Erdoğan, bu rakamı yeterli görmediğini kaydetti. Türk işadamlarının Türkmenistan’da sorunlar yaşadığını belirten Erdoğan, sorunlar arasında vize ve araç geçişlerinden alınan yüksek ücretin de olduğunu söyledi.

Hiç yorum yok: